Над 50 животновъди и земеделци от Сандански на обучение за субсидиите
Над 50 животновъди и земеделци от Сандански на обучение за субсидиите / netinfo
Семинар във връзка с обучение на млади фермери се проведе в Сандански, организиран от Националната служба за съвети в земеделието.

Представители от областната служба по земеделие и общинската в Сандански дебатираха по новите условия и как да се кандидатства пред европейските фондове в бъдеще при новите условия. Основната тема на семинара бе” Устойчиво управление на земята и добри земеделски практики".

Кметът на община Сандански Андон Тотев поздрави участниците над 50 животновъди и земеделци от общината и съобщи, че всеки вторник в бъдеще във времето от 10 до 12 часа представител от отдел по Евроинтеграция в общинска администрация ще консултира желаещите да кандидатстват с проекти за финансиране по тяхното изготвяне. Преди няколко дни в София бе подписано споразумение с община Сандански във връзка с консултиране по въпроси свързани с кандидатстване в еврофондовете от земеделските стопани и животновъдите, поясни Тотев.

В хода на дискусията бяха зададени въпроси свързани с изясняване по субсидирането на доизпасване на пасища на територията на парк “Пирин”, Дребен производител ли е оранжерийният производиетл с 2 дка засадена площ, Каква е възрастовата граница за програмата “Млад фермер” и други.

Семинарът е изключително полезен на този етап, защото пред производителите стоят въпроси, на които няма как да си намерят отговор сами, ако не бъдат обучавани и консултирани, обобщиха специалистите по време на семинара.