Над 50 души преминаха през безплатните очни прегледи в МБАЛ - Благоевград за четири часа
Над 50 души преминаха през безплатните очни прегледи в МБАЛ - Благоевград за четири часа / netinfo

Над 50 души са преминали през благоевградската болница за профилактичен безплатен преглед за глаукома до 13.00 часа днес, съобщи за Дарик директорът на болницата за активно лечение в Благоевград д-р Екатерина Чакалска.

“Целта на тази инициатива е хората да се прегледат и да разберат какви проблеми имат”, разясни още д-р Чакалска. По предварителен разчет се очаква за двата дни, в които се провеждат безплатните прегледи през тях да преминат поне 70 души.

За момента няма данни колко от пациентите, които са преминали през преглед са диагностицирани. Директорът на болницата заяви, че такава инициатива се подема в благоевградската болница за първи път поне за последните 10 години.

“Ще преценим дали тези прегледи да станат практика взависимост от интереса, който се прояви към тях”, каза още д-р Чакалска. Скринингът в Благоевград в момента се прави с апаратура, която ръководството на МБАЛ е взело назаем.

За безплатните прегледите, които се правят днес и утре не е необходимо предварително записване, поясни още д-р Чакалска.

Според статистика около 40-50 хиляди души в България страдат от глаукома, като болните в световен мащаб са между 20-30 милиона, от тях 50 процента не знаят за болестта си. Предразположени към глаукомата са хора с високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания, силно късогледство и тези над 40-годишна възраст, както и хора с роднини болни от глаукома.

Пораженията от глаукомата са необратими, затова изключително важни са профилактиката, ранното диагностициране и адекватното лечение за намаляване на вътреочното налягане, което е единственият начин за запазване на остатъчното зрение на глаукомно болните пациенти.

Какво разказа д-р Чакалска за глаукомата чуйте в звуковия файл: