Мюсюлмани и християни от Белица празнуват заедно Рамазан Байрам
Мюсюлмани и християни от Белица празнуват заедно Рамазан Байрам / Снимка: Вероника Атанасова

За пръв път мюсюлманите и християните от Белица празнуват заедно Рамазан Байрам. Стотици жители се стекоха на площада в града, където кметът Радослав Ревански приветства всички по случай празника и поиска прошка от съгражданите си.

„Независимо от коя религия сме ние имаме нужда от празниците на духа. Нека да съхраним духа на разбирателството, запазвайки дълбоките морални устои, милосърдието и човешките добродетели", каза кметът пред своите съграждани. Той не скри и радостта си от това, че толкова много хора са се събрали, за да почетат този свещен празник и лично поздрави голяма част от тях.

Специално за празненството самодейците от местното читалище бяха подготвили богата празнична програма. Над двеста мюсюлмани бяха приготвили традиционни специалитети, с които бяха почерпени жителите и гостите на града.

Местните споделиха, че в община Белица мюсюлманите и християните живеят в мир, спокойствие и разбирателство. Те споделиха, че занапред ще празнуват Байрам и Великден заедно и по този начин ще покажат уважението си един към друг. Свещеният празник Рамазан Байрам продължи с много веселие, музика и кръшни хора до късно вечерта.