Млади театрали заразяват с култура хората в Югозапада
Млади театрали заразяват с култура хората в Югозапада / netinfo

Млади, талантливи и амбициозни актьори и режисьори, бивши възпитаници на Катедрата по театрално изкуство" в ЮЗУ "Неофит Рилски", се обединиха в най-новия културен проект в Благоевград - "Благоевградски младежки теаър".

Идеята я има отдавна, осъществява я режисьорът Бранимир Митов, завършил актьорско майсторство в класа на проф. Енчо Халачев. Митов е художествен ръководител и мениджър на първия частен младежки театър в Югозапада.

Млади театрали заразяват с култура хората в Югозапада
netinfo

Официалният дебют на младите театрали ще бъде на 16 септември от 19.00 ч. в читалище "Никола Вапцаров" в Благоевград. "Благоевградски младежки театър" предизвиква любителите на театралното изкуство с премиера на "Предложение" и "Мечка" по Чехов. Участват небезизвестните актьори Иван Тодоров и Игор Дамянов, познати освен от театралната сцена и от телевизионния ефир, завършили преди три години специалност "актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Чавдар Кръстев. Редом до тях е и колежката им Мария Йорданова.

Млади театрали заразяват с култура хората в Югозапада
netinfo

"За разлика от повечето културни институти ние предпочетохме мобилния вариант. Трябваше ни време, през което да осъзнаем нуждата и потребността да творим на свобода и да откриваме нови лица, сега имаме всичко това и нашата свръх идея е да заразяваме хората в цяла Югозападна България с култура", заяви на пресконференция Бранимир Митов.

"При нас не се разписват документи и командировъчни, качваме се на буса и отиваме където пожелаем. Не се явяваме конкуренция на когото и да било. В Благоевград и другите градове в областта има достатъчно хора, които не ходят на театър. Задачата ни е да ги заинтригуваме и привлечем в салоните", каза още ръководителят на "Благоевградски младежки театър".

Новата театрална формация има амбиция да възобнови Летния театър и да вдъхне живот на кв. "Вароша". "Искаме в този град да се случват повече културни събития, да се говори за изкуство и Благоевград да стане културен център на цяла Югозападна България", споделят младите театрали, решени да го постигнат.

С Община Благоевград работим много добре, вече получихме уверение наши спектакли да присъстват в културния афиш, заяви Бранимир Митов.

Млади театрали заразяват с култура хората в Югозапада
netinfo

Творческото начинание благослови и създателят и художествен ръководител на Учебния студентски експериментален театър доц. Златко Павлов. "Във времената на криза без истински творец, какъвто е Бранимир, този проект не би се появил. Ансамбълът, с който той започва работа - млади и талантливи хора, се зароди благодарение на Катедрата по театрално изкуство. Това са деца, които отглеждахме, както се отглеждат цветята, каза не без сантимент доц. Павлов.

"Познавам и репетиционния процес, дебютното заглавие, което са избрали, е направено много интересно, Бранимир е успял да намери един съвременен актуален подход, защото да тръгнеш с голям автор и голямо заглавие означава и голяма отговорност", заяви още доц. Златко Павлов.

Младите театрали работят с мобилна трупа от началото на годината, предимно с детски постановки. Вратите на "Благоевградски младежки театър" са отворени за нови таланти от Катедрата по театрално изкуство. Добрата приемственост личи и от готовността на актьорите да осигуряват стаж на студенти от Югозападния университет.