Лекари: Не на сливането на онкологията с МБАЛ, кметът ги подкрепи
Лекари: Не на сливането на онкологията с МБАЛ, кметът ги подкрепи / Добряна Христова, Дарик - Благоевград

Медици от Специализираната болница за лечение по онкология "Свети Мина" в Благоевград излязоха на мирен протест, за да декларират несъгласието с готвените промени в Закона за лечебните заведения, които предвиждат сливане на онкодиспансерите с многопрофилните болници.

В знак на несъгласие лекари, медицински сестри и лаборанти излязоха пред лечебното заведение днес по обяд със сини ленти. "Считаме, че това не е най-доброто решение и едва ли ще доведе до подобряване на медицинската дейност. В икономически план едва ли ще се спестят толкова много пари, за да бъде всичко наред", заяви по време на протеста управителят на болницата д-р Георги Георгиев.

Той призова министърът на здравеопазването към открит диалог, за да бъде изяснена стратегията и целите, които ще бъдат постигнати чрез предвидените реформи. Д-р Георгиев подчерта, че администрацията в благоевгрдската онкология се състои от седем души и в случай, че бъдат извадени от структурата на болницата, това няма да повлияе значително на икономическите показатели.

"Самото съществуване на тази мрежа от болници води до увеличаване на продължителността на живот на пациентите с онколкогични заболявания", категоричен бе д-р Георгиев.

Протестът бе подкрепен и от кмета на общината Атанс Кабитов и председателят на ОбС - Благоевград Радослав Таксов. Градоначалникът подчерта, че е изпратил становище до министър-председателя Бойко Борисов, до вицепремиера Томислав Дончев, до министъра на здравеопазването Петър Москов и председателят на Комисията по здравеопазването в 43-то НС Даниела Дариткова, в което декларира категоричното си несъгласие с готвените промени в Закона.

Лекари: "Не" на сливането на онкологията с МБАЛ, кметът ги подкрепи
netinfo

"С тези промени няма да се повиши качеството на лечението, без да влизаме в конфронтация с МЗ, смятам, че трябва да си прецизират нещата" категоричен бе Камбитов.

Според председателя на Районна колегия на Български лекарски съюз д-р Съби Хаджиев, ако бъде направени така предвидените промени в Закона за лечебните заведения, най-потърпевши ще бъдат пациентите.

В страната са регистрирани 600 000 онкоболни, като новооткритите случаи са 37 000.

След реализиране на европейски проект, спечен от Община Благоевград в СБАЛО "Св. Мина" бяха извършени строителни и ремонтни дейности за подобряване на базата. Сградата включва онкологичен и лъчетерапевтичен център, в който ще се извършват всички видове лечение на пациенти с онкологични и някои неонкологични заболявания.

СБАЛО "Св. Мина" е оборудвана с едни от най-модерните и надеждни медицински уреди за лечение на онкологични заболявания, сред които кобалтов апарат и компютърен томограф.

За здравето на лекуващите се и персонала са осъществени всички необходими мерки за лъчезащита, а за да се постигне надеждност.. Здравното заведение е единствено по рода си в региона и към него се  насочват болни и от други лечебни заведения в цялата страна. Протестът днес бе подкрепен и от пациенти, страдащи от онкологични заболявания.