За втора поредна година в Русе стартира общинската програма „Моите зъбки здрави и бели“.

Целта е превенция и профилактика на кариеса при деца от 1 до 3 години, посещаващи детска ясла на територията на общината. Предвидено е програмата да обхване 37 яслени групи от всички 9 ясли и техните филиали, като са заявени около 550 деца от всички 800 в яслите.

Скринингът ще се проведе от лекар по дентална медицина, с еднократни стоматологични инструменти, а самият преглед ще е под формата на игра. На всички прегледани деца ще бъдат изготвени карти за проведен дентален преглед с описание на зъбния статус, които ще бъдат предоставени на родителите. Тези, които желаят децата им да се възползват от безплатните прегледи, трябва да попълнят информирано съгласие и да го предоставят на директора на детската ясла, която посещава детето им. Посещенията от зъболекаря ще се проведат спрямо предварително изготвен график за всяка ясла и ще са съобразени с режима на всяка яслена група.

Реализирането на подобна програма е от изключително значение, тъй като кариесът в ранното детство е най-широко разпространеното хронично, бактериално и поведенческо заболяване на твърдите зъбни тъкани, което засяга най-често циркулярно вестибуларните или лингвалните повърхности на горните временни резци и молари на деца в ранна детска възраст. Кариесът обичайно протича бързо и често води до разрушаване на цялата корона на зъба. Разрушаването на горните резци може да доведе до проблеми с говора и промяна в захапката.

През 2023 г. в програмата участваха над 500 деца от общински детски ясли, а анализът на резултатите от проведения скрининг показа, че при 42% от тях се наблюдават проблеми с денталното здраве. Най-често срещаният проблем при децата е влошена зъбна хигиена, изразяваща се в обилна плака.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС