/ Пресцентър
Едни от най-актуалните алтернативни спортове влизат в програмата на предстоящия само след две седмици Outdoor & White Water Fest, който ще се проведе на 31 март и 1 април край Кресна. Това е второ издание на събитието, откриващо рафтинг и каяк сезона в Кресненското дефиле.

Фестивалът не само ще събере една сплотена общност на практикуващи разнообразни активности сред природата,  но и ще предложи свежи възможности за отдих и забавления в специално обособени  палатков лагер и музикална сцена.

Откриват рафтинг сезона по Струма
Снимка: Пресцентър


Фестивалът ще обедини най-изявените представители на рафтинг и каяк общността у нас. Те ще представят своята дейност и ще се включат в наситени с адреналин игри и състезания в бързи води, които се провеждат традиционно за откриването на сезона от опитните инструктори по Струма.

Откриват рафтинг сезона по Струма
Снимка: Пресцентър


Приятната новина е, че част от игрите са създадени специално за напълно начинаещи, нетърпеливи да приемат предизвикателството на бързеите в буйната пълноводна река. За новобранците ще има игра с атрактивни награди за запазване на баланса, а желаещите да се посветят в изкуството на каяците в бързи води ще могат да се включат в еднодневен курс, воден от опитни инструктори.

Празнична демонстрационна регата пък символично ще понесе по течението на Струма всички, осмелили се да скочат в лодките. Търсачите на силни усещания, придружени от опитни тандемни пилоти, ще могат да се издигнат високо във въздуха, за да се насладят на невиждани гледки над величествения Пирин и отвъд границите на страната, към планините, морето и езерата на Гърция и Македония.

Откриват рафтинг сезона по Струма
Снимка: Пресцентър


В изключително атрактивен велопоход  ще могат да се впуснат почитателите на планинското колоездене. Маршрутът, подготвен от гидовете специално за дните на фестивала, е с. Влахи – Ощава – с. Стара Кресна. Трасето, преминаващо през едни  от най-вълнуващите и наситени с културни и природни забележителности места в региона, е със средна трудност.

За най-малките пък ще има състезание по катерене на стената в кемпа, която по традиция се превръща в любима на децата. Надпревара по слаклайн ще се проведе в непосредствена близост до стената за катерене, сред шарената сянка на иглолистните дървета, палатките и цветната хамачена градина на Айляк хамак.

Жаден и гладен никой няма да остане, обещават организаторите. За най-вкусната и здравословна храна на взискателните приключенци ще се погрижи  мобилен бус с домашно приготвени вкусотии.

Ццелодневна музикална програма в кемпа ще поддържа градуса на настроението с DJ Vankata The Turntablist и айляците от Faces Band, чийто репертоар ще задоволи и най-претенциозния слушател с разнообразие от стилове.

Специални гости на събитието ще бъдат алпинистът Боян Петров, както и представителни лица на общините Кресна и Симитли, които ще се представят с местно производство и фолклорни състави.