Конкурс на екоминистерството се бори срещу замърсяването на природата
Конкурс на екоминистерството се бори срещу замърсяването на природата / снимка: Darik news

18-и февруари е крайният срок за представяне на проекти в ПУДООС за финансиране в рамките на Националната кампания “За чиста околна среда”.

Традиционния конкурс на МОСВ е предназначен за общини, кметства, училища, детски градини и НПО, и тази година е на тема “Обичам природата – и аз участвам”. Конкурсът се провежда в рамките на националната информационна кампания, която МОСВ предприе с цел максимален брой хора в страната да се обединят с действия срещу замърсяването на природата с отпадъци.

За реализиране на всеки от класираните проекти от общини и кметства, ще бъдат предоставени средства в размер до 10 000 лева, за училища и детски градини до 5 000 лв., а за НПО - до 3 000 лв.

Общо 750 000 лв. от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда  са предвидени за финансиране на одобрените проекти. Условията и критериите за участие са публикувани на ниво „Актуално” на сайта на МОСВ.
Идеята на конкурса е да обхване максимален брой хора в провеждане на дейности като изграждане или възстановяване на детски площадки, зони за отдих, междублокови пространства, залесяване, озеленяване и засаждане на цветя, обзавеждане с пейки, беседки, кошчета за отпадъци, спортни съоръжения и др.

Задължително условие е проектите да съдържат предложение за устойчивост - кой ще поеме последващото стопанисване или поддръжка на изградените обекти, както и да бъдат предвидени мерки да не се допусне повторно замърсяване на почистените площи.