Кметът Камбитов създава общинска охрана срещу вандалските набези
Кметът Камбитов създава общинска охрана срещу вандалските набези / netinfo

Общинска охрана ще следи за реда, сигурността и опазването на общинското имущество в Благоевград, съобщават от пресцентъра на администрацията.

С това от кметския екип възнамеряват да  пресекат вандалските прояви, в резултат на които ежегодно се нанасят щети за десетки хиляди левове и се създава несигурност в населението.

През последните месеци поле за хулиганските посегателства станаха новоизградени детски площадки и паркове в кв. „Струмско”, изпотрошени бяха осветителни тела в центъра на града и парк „Бачиново”.

За да бъдат предотвратени подобни вандалски актове в бъдеще ще бъдат назначени четирима експерти по охрана, които ще се грижат за опазване на реда и общинското имущество. Те ще патрулират предимно малките часове на денонощие, когато най-често се извършват посегателства върху публичното имущество.

Общинските гардове ще бъдат обезпечени със  съвременни средства за наблюдение и комуникация, те ще имат непрекъсната връзка и с полицейските патрули, които по техен сигнал за броени минути ще се озовават на местопрестъплението.

Общинската охрана ще бъде част от звено „Сигурност и обществен ред” в община Благоевград съгласно сключен договор с ОД на МВР- Благоевград.

Организацията, координацията, ръководството и контролът на общинска полиция ще се осъществяват от кмета Атанас Камбитов. Сред задълженията на общинската охрана ще бъде и това да следи за незаконно строителство, обособяване на временни биваци и други постройки на свободни терени.