Кмет и депутат търсят решение за дефицита на дървесина в Разлог
Кмет и депутат търсят решение за дефицита на дървесина в Разлог / снимка: Община Разлог

Над 20 представители на местни дървопреработвателни фирми взеха участие в инициираната от кмета на Разлог инж. Красимир Герчев среща за разискване на проблемите, свързани с липсата на дървен материал за обработване и продажба. На срещата присъстваха директорът на ДГС Разлог Бойко Адамов и народният представител от ПП ГЕРБ Любен Татарски. 

Основен проблем, който бе разискван, бе въпросът за достъп на местните дървопреработвателни фирми до суровина и неефективността на Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост. Проблемът за местните фирми идва оттам, че ДГС – Разлог разполага с малко ресурс – почти 20 000 кубика на година, а потреблението и нуждите на преработвателите са по-големи, съобщават от Общинска администрация. Директорът на ДГС Разлог обясни, че трябва да изпълнява поетите ангажименти към борсата като поясни, че една част от дървесината се търгува на българската стокова борса – 40 % от едрата дървесина 1-ви клас.

„Все още дървопреработвателите са объркани от действието на новото нормативно законодателство. Фирмите имат нашата подкрепа и съдействие за 35% допълнително увеличаване на ресурса за добив. Ще съдействаме и за предизвикване на инициатива в сферата и намалението на часовия пояс за превоз на дървен материал да бъде вдигнат от 12 на 24 часа.”, каза инж. Красимир Герчев след края на срещата.

„Загрижен съм за състоянието на местните фирми, защото много фирми работят на територията на община Разлог. Дървопреработването е структуроопределящ отрасъл в икономиката на региона и без суровина предприятия няма как да работят. Надявам се Наредбата, която регламентира добива на дървен материал да проработи и да се изчистят пречките и възможно най-бързо фирмите да имат достъп до суровина. Това пряко се отразява на пазара, заетостта, семействата в община Разлог. Ние ще положим като администрация максимум усилия, ще организираме срещи на необходимото ниво, за да може да се разгледат тези проблеми, които спъват работата на дървопреработвателите.”, допълни инж. Красимир Герчев.
Депутатът Любен Татарски пое ангажимент да постави исканията за увеличение на местният добив в парламентарните комисии. Той коментира, че проблемите са много сериозни, след като толкова време след приемане на закона има неяснота. Възможно е да настъпят такива промени, с които да се облекчи процеса на дърводобив и дървопреработване. „В сряда ще заседава и комисията по земеделие и аз ще поставя на дневен ред, търсейки конкретни отговори за поставените въпроси и проблеми /увеличаване на количеството за местни ползватели, да се направи процесът по-прозрачен, гладък за фирмите от дърводобива”, каза инж. Любен Татарски.

Шефът на ДГС – Разлог пое ангажимент да направи справка за запасите и възможностите, за да се увеличи добива на дървесина в община Разлог съответно, след което да се търси разрешение за увеличение на добива на национално ниво. Сега ДГС – Разлог ползва 75% от годишния прираст на дървесина и има резерви, които могат да се използват. „Има доказан голям резерв дървесина за обработване не само в местните гори, но и на национално ниво, които са за 10 години напред”, категоричен бе директорът на ДГС инж. Адамов.