Кандидати за ЕП: Европа да обича нас българите
Кандидати за ЕП: Европа да обича нас българите / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Кандидатите за  евродепутати от листата на "Коалиция за България" Достена Лаверн, Светлина Йолчева и Ия Петкова участваха в дискусия с младежи в Благоевград.

Те бяха посрещнати от актива на БСП в града от областния председател Юлиян Гошев, общинския лидер на червените д-р Владимир Пандев и депутата Емил Костадинов.

"Наш ред е да се преборим на предстоящите избори, така че ЕС да се превърне в съюз на равноправните държави. Ние призоваваме към дебат кандидатите на ГЕРБ, за да коментираме основните въпроси, свързани с това - ще продължава ли политиката за финансова рестрикция. Ще се правят ли реформи в банковата система, свързани най-вече със спасяването им от фалит, но за сметка и с пари на редовите граждани. Вторият основен въпрос е - ще подпишем ли Атлантическото споразумение, по силата на което, особено през последния мандат на ЕП, сме свидетели, че корпорациите управляват държавите, вместо правителствата им", заяви кандидатът под номер 5 в листата Достена Лаверн.

"Поведението, което ни отрежда място на ученици, които чакат да бъдат оценени в една или друга посока, се оказва непродуктивно. България трябва да заеме своето достойно място и да защити своя национален интерес в ЕС", категорична е Лаверн.

Тя е университетски преподавател и журналист. Автор е на книгата "Експертите на прехода". Достена Лавер даде заявка за действия, свързани с промяна в трудовото законодателство, социалната политика и справяне с младежката безработица.

"Доходите на българите са най-ниски в Европа, минималната заплата е едва 170 евро. В Люксембург наприемер е 1800 евро. Ние сме за връщане на социалния модел на управление, защото сега социалните права на хората са орязани. За да се справим, трябва да имаме мнозинство в Европейския парламент. Време е България да усети не само жилото, но и меда на ЕС, каза следващата в листата на "Коалиция за България" Светлина Йолчева - коалиционен партньор и зам.-председател на социалдемократите.

"Младите търсят работа и достойно бъдеще тук - в България. Време е да променим посоката на Европа, тя да стане социална и толерантна. Европа трябва да обича и уважава нас българите", заяви кандидатът за евродепутат Ия Петкова. 34-годишната Петкова е преподавател в Софийския университет.