Исторически музей - Благоевград отбелязва Деня на лозаря предварително
Исторически музей - Благоевград отбелязва Деня на лозаря предварително / netinfo
Денят на лозаря ще бъде отбелязан предварително от Регионалния исторически музей в Благоевград на 12 февруари.

Това съобщи говорителят на институцията Силвия Домозетска. По този повод ритуално ще бъдат зарязани лозята в двора на къща-музей „Георги Измирлиев-Македончето”.

Паралел между върховния тракийски бог Загрей - Сабазий и неговото елинско съответствие Дионис ще направи археологът Маргарита Андонова в музеен урок на тема „Култът към тракийския Дионис в Югозападна Тракия”. Фолклорна програма ще изнесат деца от Центъра по изкуствата.

В експозицията си в зала "Археология" Регионалния исторически музей показва уникални маски от римската епоха II век, които са се използвали в шествията на Елинския Дионис.

Чрез маските поклонниците на бога на виното Дионис са искали да приличат на неговите спътници, които са сатири, менади, силени, а тези образи именно са смятани от древните гърци за демони на дивата природа, допринасяли за дивия екстаз и опиянението. Маските са открити през 1963 година при селскостопанска работа в полето на село Палат, Санданско.

Могат да се видят и съдове за вино-контароси, характерни за елинистическа епоха – IV век пр. Хр. Съдовете са намерени в село Рупите, Петричко. Много ценен експонат, който също може да се види в експозицията на музея в Благоевград е и дръжка на бронзов кратер, кратерът е голям ритуален съд за смесване на вино с вода, характерен за VII-VI век пр.Хр.

Дръжката също е открита при селскостопанска работа в землището на санданското село Седалец. Честванията започват в 11 часа.