Хора от Защитеното жилище излагат творби в Деня на християнското семейство
Хора от Защитеното жилище излагат творби в Деня на християнското семейство / netinfo

Изложба-базар на плетива и сувенири, изработени от обитателите на Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост ще открият в Деня на християнското семейство - 21 ноември, представители на Община Благоевград и Сдружение “Движение – Ние жените”. 

Експозицията представя творческите достижения на хората от Защитеното жилище в Благоевград, направени по време на заниманията им по трудотерапия. Официалното откриване ще бъде на 21 ноември от 10.30 ч. в магазин “Импресия”, в сградата на стария битов комбинат. Набраните средства ще бъдат предоставени за обезпечаване на трудотерапевтичната дейност в социалното заведение.

Социалната услуга "Защитено жилище за лица с умствена изостаналост" бе разкрита през юни 2008 г. по реализиран от Община Благоевград проект, финансиран по предприсъединителна програма ФАР.

По предложение на кмета на Община Благоевград и с решение на местния парламент услугата е разкрита като делегирана държавна дейност през декември 2008 г. При стартирането на Защитеното жилище бяха настанени 4 лица, в момента социалното заведение функционира с пълен капацитет, в него са настанени 10 нуждаещи се. За социалната адаптация на обитателите на Защитеното жилище се грижат шестима служители – двама психолози, двама социални работници, трудотерапевт и медицинска сестра.