ЕКИП: Смиленов да върне гротескно-манипулирания бюджет за прегласуване
ЕКИП: Смиленов да върне гротескно-манипулирания бюджет за прегласуване / снимки: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Съветниците в Благоевград отрязаха заложените 1 162 000 лв. за довършване на асфалтирането в кв. "Грамада", като по този начин поставиха изградената през миналата година с европейски средства подземна инфраструктура пред угрозата да бъде компрометирана, се казва в изявление на парламентариста Владимир Елезов, председател на Управителния съвет на Гражданско сдружение "ЕКИП". След проведена вчера среща между УС и структурите на сдружението в кв. "Грамада" счетохме за нужно да излезем с официална позиция за случилите се абсурди по време на последната сесия на Общинския съвет относно орязването на бюджета за довършването на улиците в квартала, заявява Владимир Елезов. 

В квартал "Грамада" не може въобще да става въпрос за некачествено извършени дейности, а напротив - за стриктно изпълнение на утвърдената с държавни стандарти технология за асфалтиране, регламентирана в Закона за устройство на територията, посочва Елезов, който обяснява, че заложените в проектобюджета за 2010 г. средства за квартала не са за преасфалтиране, както някои твърдят, а за полагане на последния слой асфалт.

Всеизвестно е, че миналата есен след подмяната на ВиК мрежите и прекарването на газоразпределителната мрежа компетентните органи – Община Благоевград, РДНСК, Инвеститорски контрол и фирмата изпълнител решиха уличната настилка да не се възстановява само в частта, в която е реконструирана ВиК мрежата, а в габаритите на цялото улично платно. До средата на декември бяха положени конструктивните пластове на всички улици в квартала, напомня Елезов в изявлението си. Изискването да бъде положен износващ пласт асфалтобетон след другите два основни пластове на настилката е регламентирано в Закона за устройство на територията, отбелязва още парламентаристът Владимир Елезов.

ЕКИП Смиленов да върне гротескноманипулирания бюджет за прегласуване
netinfo

Заради съветниците от ГЕРБ и политическите винарки около тях сега втори асфалтов пласт няма да бъде положен, което ще доведе бързо до разрушаване на вече поставената настилка след неизпълнение на технологията, се казва още в позицията на ГС "ЕКИП". От сдружението напомнят, че Оперативна програма "Околна среда" не допуска преасфалтиране и то се налага да бъде изпълнено със собствени средства.

В "Грамада" се повтаря историята със стадиона – първо се инвестира се в даден общински обект, а след това се гласува съсипването му, смята Владимир Елезов. По отношение на разпространения мит, че за обекта ще бъдат наложени санкции, трябва да отбележим, че не е постъпвало обжалване на решението на тръжната комисия относно избора на фирмата изпълнител, което да отмени решението й. Това автоматично обезсмисля напъните на определени хора да плашат с глоби и санкции, коментират в позицията си от ГС "ЕКИП".

Призоваваме областния управител да върне гротескно-манипулирания бюджет на Община Благоевград за прегласуване, а съветниците да започнат да мислят не за собствените си политически кариери, а за съгражданите си, които са ги избрали, настояват от ЕКИП.