Червен телефон за трудови нарушения по празниците
Червен телефон за трудови нарушения по празниците / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

За първи път по време на почивните дни за Коледа и Нова година Областната инспекция по труда в Благоевград ще извършва ненадейни проверки за спазване на трудовото законодателство, обяви директорът Петър Попадиин.

Ще има дежурни инспектори, които да обслужат всеки постъпил сигнал за нарушение на територията на цялата Благоевградска област.

Разкрит е "червен" телефон за спешни повиквания от 10.00 до 15.00 часа, каза Попадиин. Инспекторите ще чакат позвъняване на телефон 0879 659-204. Акцентът на нетипичните проверки са нарушения, свързани с неизплащане на възнаграждения, работа без трудов договор или полагане на извънреден труд, без съответното заплащане.

77 проверки за спазване на трудовото законодателство са извършили инспекторите на Инспекцията по труда в областите Благоевград и Кюстендил за месец ноември. В следствие на проверките са съставени общо 74 акта.

Значителен е броят на нарушенията, свързани с незпазване на разпоредбите по Кодекса на труда–58. През месеца инспекторите са разследвали подробностите около 7 трудови злополуки в Югозапада, една от тях е с фатален край. След проверка са установени множество нарушения от страна на работодателя.

През ноември са влезли в сила 53 наказателни постановления, по които се очаква събиране на 38 000 лева.