БСП и ГЕРБ в сблъсък за шеф на РИК
БСП и ГЕРБ в сблъсък за шеф на РИК / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив
БСП и ГЕРБ в сблъсък за шеф на РИК
71420
БСП и ГЕРБ в сблъсък за шеф на РИК
БСП и ГЕРБ в сблъсък за шеф на РИК
  • БСП и ГЕРБ в сблъсък за шеф на РИК
  • БСП и ГЕРБ в сблъсък за шеф на РИК

Спор за председателското място в новата Районна избирателна комисия в Благоевград се разгоря по време на консултации с политическите партии, свикани от областния управител Муса Палев днес.

Очаквано, ГЕРБ и БСП не се споразумяха за председателския пост на РИК, която ще се конституира месец преди вота за Европейски парламент.

Решението ще бъде взето от ЦИК служебно, коментира губернаторът Муса Палев. Общият брой на членовете в Районната избирателна комисия в Благоевград е 19.

Двете номинации за председател са Елиана Спасова, която е кандидатурата на ГЕРБ. Основен опонент е Йордан Симонски, предложен от БСП.

Полититическите сили обосноваха предложенията си с това, че кандидатите им са балансирани, консенсусни, добре познати и доказани професионалисти, които вече са били в комисии за провеждане на избори.

От Синята коалиция подкрепиха кандидата на ГЕРБ Елиана Спасова.

Асие Гадирова от ДПС бе предложена за секретар, за заместник – председател Янко Иванов от Атака.

Членската квота на ГЕРБ в комисията е 7 души, Коалиция за българия имат 6 мандата, ДПС и Атака са с по двама представители, Синята коалиция и НДСВ са с по един мандат.

В рамките на седмица Централната избирателна комисия ще се произнесе по казуса с председателското място на Районната комисия, каза областният управител Муса Палев.

Чуйте още от Юлиян Гошев и Йордан Андонов в звуковите файлове