Близо 900 нарушения са констатирани от ОИТ в областта за месец
Близо 900 нарушения са констатирани от ОИТ в областта за месец / Петър Попадиин - директор на ОИТ - Благоевград, Любима Калпачка

876 са констатираните нарушения от "Областна инспекцията по труда" в Благоевград за месец май. За периода са извършени 274 проверки в различни предприятия в областта.

493 от нередностите са свързани със здравословните и безопасни условия на труд, а 383 са по трудови правоотношения. 69 са влезлите в сила наказателни постановления и споразумения, като очакваните финансови постъпления постъпленията от тях са 54 300 лева.

За по-голяма прозрачност относно навремнните плащания в различните фирми е разработен специален софтуер, който да следи процеса, припомни директорът на инспекцията по труда в Благоевград. Очаква се програмата да бъде тествана от 1-ви юли, като от септември да обхване всички предприятия.

Попадиин поясни, че проверките показват, че много от фирмите в областта се възползват от възможността да работят с променено работно време през лятото. Идеята е да бъдат избегнати инциденти, породени от горещините през този сезон.

Най-често промените се въвеждат в строителния бранш, където работният ден започва към 6.30 -7.00 часа и продължава до 14.00 часа.