Андонов: Тютюнопроизводството е най-големият проблем
Андонов: Тютюнопроизводството е най-големият проблем / снимка: ГЕРБ

Проблемът със субсидирането на тютюнопроизводството е най-големият проблем за  началото на следващата бюджетна година. Това заяви на пресконференция в Гоце Делчев народният представител от ПП ГЕРБ Георги Андонов.

„Проблемът със субсидирането на тютюнопроизводството е, че от следващата година навлизаме в новия програмен период  1014 – 2020. Предходният програмен период не може да се взема за база за субсидиране на сектора, защото досега, тютюнопроизводителите са получавали субсидии за референтен период 2007 – 2009 г., което означава, че от следващата година тази база няма да може да се ползва.  Това, което сега се дава като възможност на всеки производител, който има произведено количество суровина, може да я изнася в страни извън Европейския съюз”, каза още депутатът Георги Андонов. По негово предложение в сряда комисията по земеделие към парламента, на която той е член, ще направи изслушване на министъра на земеделието с участието на експерти на министерството и неправителствени организации. Целта е дебатиране по въпроса как ще бъдат разпределени стоте милиона лева, предвидени за субсидиране на тютюнопроизводството през следващата година. Той коментира и въпроса, свързан с новата ортофотокарта, която засяга животновъдите, ползващи пасища и мери. Георги Андонов обяви пред медиите и за поета от него инициатива за създаването на паметник –монумент и осигурявана на бойна техника във връзка с 80-годишнината от създаването на 39- пехотен полк на Неврокопското поделение, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Идеята възникна на среща, която проведох с представителите на военно-патриотичните съюзи от общината - на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите от войните. Предложено бе да бъде изграден фундамент и позиционирана на него бойна техника, което да напомня за съществуващото до 2002 г. военното поделение в града”, уточни Георги Андонов. Съдействие за реализирането на проекта са обещали президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов. ”С тази инициатива искам да покажем на българското поколение историята и да се отдаде заслуженото на хората, обвързани с българската армия. Надявам се Общински съвет - Гоце Делчев да подкрепи това начинание”, заяви Андонов.

Представители на местния бизнес са обещали да поемат разходите по транспортирането, ремонта и монтажа на осигурените вече две артилерийски оръдия и вертолет, както и изготвянето на проекта за паметника. 39 пехотен полк се сформира и дислоцира през 1933 г. в Неврокоп (дн. Гоце Делчев). През 80-годишната си история е преминал през няколко реорганизации. Поделението е изпълнявало различни мисии по времето на своето съществуване, но основната му задача е била да запази териториалната цялост на пограничния участък, който отбранява. През периода 1980 -1990 г. поделението е класирано многократно на първо място в Сухопътните войски сред сродните поделения.