Акция срещу работодатели, осигуряващи на 4 часа
Акция срещу работодатели, осигуряващи на 4 часа / Дарик Благоевград, Десислава Янкулова

Драстично се увеличават некоректните работодатели в Благоевградска област. Само по 40 приключили специализирани проверки, по жалби на работници, са констатирани 1391 нарушения на трудовото законодателство. Съставени са 98 акта, съобщи директорът на Областната инспекция по труда в Благоевград Петър Попадиин.

Спрямо месец февруари миналата година, жалбите през същия период на тази, са се увеличили повече от пет пъти. Освен традиционните проверки за безопасни и здравословни условия на труд и по Кодекса на труда, инспекторите са извършили и една проверка по Закона за държавния служител. Сигналът е подаден от чиновник в една от Общинските администрации в Благоевградско, каза директорът Попадиин, но не посочи нарушителите, на които са дадени предписания за отстраняване на нередностите.

Тревожна е и тенденцията за ръст на жалбите от жители в областта за неизплатени трудови възнаграждения. Само за няколко дни в ОИТ-Благоевград са постъпили 10 оплаквания, част от които са от работници, наемани в хотелски комплекси в Банско.

Само за последния месец броят на неизрядните фирми се е увеличил с 4. От ОИТ кментираха, че след края на зимния туристически сезон, голяма част от хотелиерите не плащат на работниците заработените заплати.

След извършени проверки в няколко кафенета в Благоевград, са установени работници, осигурявани на 4 часа, които реално са полагали 8-часов труд. До края на март започват засилени акции срещу работодатели, подписвали договори за половин работен ден, подчерта трудовият шеф Попадиин.