„Агромах“ с акт за 5000 лева
„Агромах“ с акт за 5000 лева / снимка: agromah.bg

Акт по Закона за водите ще бъде съставен на „Агромах“ за наднормено съдържание на нефтопродукти в отпадъчните води зауствани в река Струма от производствената площадка на дружеството в с.Бело поле. Анализът на пробите отпадъчни води, взети от отводнителния канал при ТМС инсталацията, показват над 70 пъти превишение на нормите по показателя „нефтопродукти“.

Наказателната процедура срещу дружеството стартира след проверка по сигнал за замърсяване на река Струма с нефтопродукти, който постъпи в РИОСВ-Благоевград на 20 февруари. Тогава експерти на инспекцията установиха, че замърсяването е следствие от измиване и ремонт на техника на площадката на „Агромах“ в с. Бело поле. В  река Струма са попаднали непречистени води, съдържащи масла и смазочни материали, съобщиха от екоинспекцията.

На дружеството може да бъде наложена имуществена санкция в размер до 5000 лв. за няколко нарушени разпоредби на Закона за водите. То не е уведомило РИОСВ за аварийното замърсяване и е допуснало е изхвърляне на отпадъчни води във воден обект в нарушение на емисионните норми за водоприемник втора категория.