58 души загинаха при 402 катастрофи в Благоевградско през 2008 г.
58 души загинаха при 402 катастрофи в Благоевградско през 2008 г. / netinfo
41 тежки пътно-транспортни произшествия са регистрирани на територията на Благоевградска област през месец декември, съобщават от сектор “Пътна полиция – КАТ” при ОД МВР.

При катастрофите са загинали шест души, ранените са 51. Броят на пътните инциденти се е увеличил с 11 в сравнение със същия период през миналата година. От началото на 2008 г. на територията на областта са регистрирани 402 тежки произшествия, при които са убити 58 и са ранени 515 души.

Основна причина за тежките катастрофи по пътищата на Благоевградска област си остава несъобразената скорост. Навлизането на водачи в лентата за насрещно движение е друга причина, която свързваме с произшествия, водещи най-често до загуба на човешки живот. Други причини са неспазването на предимство, управлението на моторни превозни средства от неправосопособни водачи и др. Зачестиха инцидентите с пешеходци, които стават при маневри на заден ход .

Наблюдава се тревожна тенденция на увеличение при катастрофи, предизвикани след употреба на алкохол. Анализът на фактите ясно показва, че мнозина водачи подценяват конкретната пътна обстановка при движение по пътищата, грубо нарушават Закона за движение по пътищата и правилника за приложението му, проявяват излишна самонадеяност и арогантност на пътя, с което застрашават не само своя живот, но и този на околните.