428 престъпления през 2016 г. в Югозапада са извършени от деца
428 престъпления през 2016 г. в Югозапада са извършени от деца / Снимка: Дарик
428 деца и младежи до 18 години от Югозападна България са извършили престъпления през 2016 година. Най-много противозаконни прояви, извършени от непълнолетни, са регистрирани в Пиринско - техният брой е 210. В Кюстендил - 81, в Перник - 62 и в София област- 75.

Данните бяха изнесени на Регионална среща по проблемите на децата, коато се проведе в петък и събота в Благоевград.

Над половината  (53,2%) от децата с противообществени прояви са били жертви на различни форми на насилие в семейната среда. Изследването е направено по поръчка на Българското училище за политика, а негов автор е Валентина Симеонова, ръководител проекти в Ноу-хау център за алтернативна грижа за деца към НБУ и бивш зам.-министър на труда и социалната политика.

Някои от децата с противообществени прояви са преживели дори и сексуално посегателство (такива данни са посочили 6 от общо 77 изследвани деца), става ясно още от документа. Най-често децата, извършили престъпление, са отглеждани от родителите си чрез физически наказания, неглижиране и емоционално насилие. 

Комитетът по правата на детето препоръчва в законодателно да се предвидят различни форми на грижа, надзор, консултативни услуги, поставяне под изпитателен срок, програми за обучение и професионална подготовка, които да заменят настаняването на децата в конфликт със закона в социално-педагогическите интернати/СПИ/ и възпитателните училища интернати/ВУИ/. На територията на Югозападен район липсват СПИ и ВУИ, но няма и други услуги, които приоритетно да са ангажирани с тази група деца, коментира Валентина Симеонова.

Според нея в Югозапада липсват услуги и подготвени специалисти, които да помагат на децата да преодоляват кризите. Правосъдната ни система също не е подготвена за работа с деца в конфликт със закона.

Големият брой деца, които живеят в специализирани институции на територията на област Благоевград, е друг проблем на този регион. Това показва, че мерките и услугите в подкрепа на семействата по превенция на изоставянето не са добре развити. Не е добре развита и алтернативата на настаняването на децата - приемни семейства, подкрепа за разширените семейства, прилагане на мярката „настаняване при близки и роднини“, разширяване на мрежата от центрове за настаняване от семеен тип и други социални заведения.

В област Благоевград класните стаи са напуснали 365 деца, а най-много са те от общините Благоевград (84) и Петрич (89 деца). В Кюстендилска област вън от класните стаи са останали 188 деца, а в област Перник – 155.

Според специалистите в Благоевградска област трябва да се разкрият училища за родители, да се въведат стандарти за социална работа, да се представят  добри практики при работата с деца.