12 групи ще участват в кукерския маскарад в Благоевград
12 групи ще участват в кукерския маскарад в Благоевград / Дарик - Благоевград. архив

12 сурвакарски групи ще участват във фестивала на маскарадните игри в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на Общината.  В късния следобед вчера зам.-кметът по хуманитарните дейности Валери Смиленов и представители на кварталните групи подписаха споразумение за бюджета на карнавала, начина на финансиране и паричната сума, която ще обезпечи участието на всяка една от групите.

Шестото поредно издание на традиционните кукерски игри утре, от 10:30 часа, на площад „Георги Измирлиев“. Над 1500 души ще се съревновават в 9 категории.

даАтрактивността и изобретателността в костюмите ще оценява жури с председател фолклориста проф. д-р Костадин Динчев и членове етнографът от Регионален исторически музей Румяна Хаджиева и директорът на Общинската художествена галерия Иван Милушев. Сили и умения в проявата ще премерят групите от квартал „Грамада”, „Плаж махала”, „Предел махала”, квартал „Струмско”, селата Лешко, Изгрев, Падеш, Покровник и други. Грамоти на отличилите се участници ще бъдат връчени за „Придържане към традициите”, „Масовост”, „Иновации”, „Най-добра маска и костюм”, „Артистичност”, „Най-добра композиция”, „Най-добра мечкарска група”, „Най-артистични старци” и „Най-колоритна младоженска двойка”.