11 преписки срещу властимащи в Благоевградско
11 преписки срещу властимащи в Благоевградско / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Яне янев
60859
Яне янев
  • Яне янев

В парламентарата антикорупционна комисия е постъпил сигнал срещу кмета на Банско Георги Икономов и служители от Общинска администрация.

"Сигналът е входиран в деловодството тази сутрин. Предстои данните да бъдат анализирани и проверени от експертите. Става въпрос за бъдещото разширяване на ски зоната в зимния курорт", каза на пресконференция в Благоевград днес председателят на специализираната комисия в Народното събрание и лидер на РЗС Яне Янев.

"Ние в комисията не работим по цветове, доказателство за това са и образуваните две преписки срещу бившия кмет на Разлог, сега депутат от ГЕРБ, Любен Татарски", подчерта Янев.

На 30 януари в 13.00 часа Яне Янев прави открита приемна на площада в Сатовча. Очаква там да се съберат всички недоволни или ощетени от действията на кмета Арбен Мименов, срещу когото има множество сигнали и вече окомплектована преписка за злоупотреба с власт и други закононарушения.

"По получени сигнали от Велизар Красимиров от село Кочан, е образувано разследване за отклонени финансови средства по обществена поръчка за нова детска градина в село Ваклиново. Стойността на поръчката е 14 000 000 лева, но по разчетите на администрацията на кмета Арбен Мименов, са представени 23 000 000 лева. Експертите ни търсят къде е отишла разликата в парите. Има и друг сигнал от Мехмед Бабалиев от село Вълкосел. Той разкрива данни за незаконни сделки с недвижими имоти. В сигнала се твърди, че общинарите в Сатовча са искали пари от гражданите за узаконяване на жилищни сгради", разкри председателят на Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта.

"Срещу кмета Арбен Мименов е подаден и друг сигнал, че укрива важни документи в частна къща, ползвана като тайник. Там са крити книжа, поискани му от Сметната палата. Работи се и по образувана вече преписка, която е предадена в прокуратурата, за забогатяване на съпругата му в особено големи размери", изтъкна Яне Янев.

Към този момент в комисията, оглавявана от Янев, има 11 преписки срещу представители на властта от Благоевградска област.

Чуйте още в звуковия файл