100 години свободен Разлог
100 години свободен Разлог / netinfo

Научни дебати за 100-годишнината от Балканската война и освобождаването на Разлог от турско робство, се проведоха в читалището на планинския град. Кметът Красимир Герчев приветства учените и многобройната публика, която се включи активно в събеседването, относно освобождението на своя град.

По време на кръглата маса на тема "100 години свободен Разлог", кметът Герчев поздрави съгражданите си и им пожела да бъдат горди от героизма на предците си, дали живота си за свободата.

"Не трябва да правим историята на страната ни розова, а такава, каквато е. Най-важното е, че трябва да си вземем поука от нея", каза проф. Дойнов.

На 11 октомври, по стар стил Разлог е освободен от турско робство от доброволческите чети. В наши дни градът празнува своя празник на 24 октомври-нов стил.

Проф. Дойно Дойнов представи своята теория за борбите на националното освобождение на населението в Разложко. Представена бе и ролята на първия кмет на общината Владислав Каназирев за възстановяване на реда в живота на Разлог, като бе даден нов прочит на няколко документа от семейство Каназиреви за освобождението на Разложкия край.

Кметът Герчев подари на лекторите плакети на Община Разлог, в знак на признателност за научните анализи, посветени на града. На кръглата маса в Многофункционалната зала на читалището в Разлог бе представена и книгата на проф. Дойно Дойнов „Левски - най-ясната загадка”.