/ iStock/Getty Images
Започна ваксиниране срещу пневмококи на хора над 65-годишна възраст в област Смолян, съобщиха от РЗИ – Смолян.

Инжектирането на безплатната пневмококова ваксина за възрастните хора е част от национална програма и се извършва за първи път в Смолянския регион.

Ваксинирането ще продължи през цялата година, като възрастните пациенти могат да заявят желание за имунизация при личния си лекар. Инфекциите от пневмококови бактерии са сред основните причини за заболяемост и смъртност при възрастните хора, уточняват от инспекцията. На пневмококовите бактерии се дължат заболявания като пневмония, бактериален менингит, отит на средното ухо.

Заболеваемостта е най-висока през зимата и ранната пролет, но случаи се регистрират през цялата година. От РЗИ призовават по-възрастните жители на областта да се възползват от възможността да бъдат ваксинирани като най-ефективен начин за предпазване и намаляване на тежките усложнения от този вид болести. 

Безплатните ваксините срещу пневмококови инфекции, предвидени за хора на и над 65-годишна възраст за тази година, са 74 109 дози. Ваксините са осигурени в рамките на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при хора на и над 65-годишна възраст 2023 – 2026 година. Имунизацията е еднократна и се извършва от личния лекар.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Христина Георгиева/БТА