/ iStock/Getty Images
"Община Пазарджик започва изграждането на приют за безстопанствени животни. За тази цел е сформирана експертна група, която до края на годината трябва да изготви доклад за мястото на приюта", това съобщи кметът Тодор Попов. 

Той уточни, че се прави оглед на няколко парцела около града и близките до Пазарджик села. Попов посочи още, че ще разчита на експертизата на фондация "Четири лапи", с които Общината си партнира и по отношение на зоологическата градина, както и на доброволците от РAW-Пазарджик, които години наред се грижат за бездомни животни и имат подобно съоръжение в село Мало Конаре.

През последните години в страната има изградени само два приюта - единият е в Троян и е с капацитет само за 21 кучета, а другият е в Павликени - за малко повече животни, обясни кметът и добави, че работната група от Пазарджик ще ги посети, за да се запознае с тяхната работа,

"В Пазарджик се предвижда приютът да е с капацитет за около 100-150 животни, а изграждането му трябва да започне през 2023 г., като средствата ще бъдат заложени в общинския бюджет", посочи още  Тодор Попов.

По думите на кмета на Пазарджик създаването на приют за бездомни кучета е проява на отговорност не само към животните, но и към хората.
БТА