Защо телевизорът Samsung Curved UHD е извит?
Защо телевизорът Samsung Curved UHD е извит? / netinfo

Максимално поглъщащо изживяване, което обгръща сетивата ти

Телевизор следва извивката на човешките очи и създава по-широка панорамна гледка. Това e извитият Samsung Curved UHD, на който залага южнокорейският лидер в иновациите при телевизорите.

Дизайнът на извитите телевизори на Samsung въвлича зрителите в действието, както нито един телевизор не е успявал досега. Дисплеят изглежда по-голям, отколкото е всъщност. Поради извитите форми всяка част на екрана е на еднакво разстояние от зрителите, което допълнително подобрява UHD изживяването.

Естетика и архитектура

Ако се загледате в някои от най-великите архитектурни подвизи на човечеството, ще забележите, че технологиите могат да взаимстват от тях и да бъдат както функционални, така и красиви. Принципът на извивките е следван в Партенона в Гърция, Тадж Махал в Индия и храмът Бусеокса в Южна Корея.

Стойността на извивките, осъзната преди много години, стои в основата на новия стандарт, който Samsung налага на телевизорите през 2014 година.

Защо Samsung извива екраните и рискува с нещо толкова непознато?

Сунджийн Анн, директор дизайнер Visual Display в Samsung Electronics, казва, че търсейки начин да увеличат удоволствието на зрителите, от компанията са се замислили за човешките очи и са направили прецизни изчисления. „Телевизорът е извит по същия начин, по който са очите на хората. Ъгълът, от който се гледа, е един и същ по целия екран, което се отразява на цялостното визуално изживяване за зрителите и те остават погълнати от невероятното качество", казва тя.

От Samsung са съобразили извивката и с дистанцията, на която хората гледат, телевизия, за да постигнат максимален ефект. Също така са се погрижили концепцията за дизайна да обхване и стойката, панелите за звук и гърба на телевизора.

По-широка и по-дълбока, по-балансирана и по-чиста картина

Извитите телевизори предоставят по-широк обхват на зрителното поле. Получава се панорамен ефект, който е предпоставка за по-поглъщащо изживяване. Зрителят се чувства така, сякаш участва в действието на екрана. Освен това извивките повишават разликата в контраста между преден и заден план, фон и обекти и се постига усещане за дълбочина, което е изключително предимство на извития екран.

Ъгълът, от който виждате екрана, е еднакъв навсякъде, което осигурява по-чиста картина и по-голям контраст. Еднаквият ъгъл на гледане спомага и за активиране на повече пръчковидни клетки в човешкото око.

Извитият екран намалява отраженията и смущенията, които се получават от наличието на източници на светлина. Това предоставя по-чиста картина и елиминира разсейващите обекти, които се отразяват в екрана.

Според проучване на CES 2014 72% от анкетираните казват, че извитият телевизор има по-качество на картината от този с плосък екран.

Осемте милиона пиксела на Samsung Curved UHD TV подобряват качеството на картината и увеличават видимостта дори на най-малките детайли.