Устройство открива заболявания за 10 секунди
Устройство открива заболявания за 10 секунди / sxc.hu

Представете си свят, в който устройство сканира тялото ви и диагностицира заболявания за секунди, намалявайки посещенията в болница и дори спасявайки живота ви. Може би звучи като научна фантастика, но инженери в Калифорния се вдъхновиха от поредицата "Стар трек" и създадоха своя версия на медицински трикордер.

Scanadu Scout може да измерва температурата на човека, сърдечния му ритъм и нивата на кислород в кръвта просто като се постави на челото. Той е разработен от генералния директор на Scanadu Уолтър Броуър.

Прототип на трикордера беше представен за първи път през 2012 година, а новият модел беше показан на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас.

Подвижното електронно устройство съдържа различни сензори и микрофон в горната част и то може да разчита пет жизнени функции. Това са телесната температура, сърдечният ритъм, нивата на кислород в кръвта, електрокардиограма, променливост на сърдечния ритъм и времето, необходимо на сърдечния пулс да стигне до друго място в човешкото тяло.

Създателите на устройството твърдят, че то е 99% точно за по-малко от 10 секунди, пише БГНЕС.

След това информацията се складира в приложение за смартфон, което пациентите могат да използват, за да наблюдават здравословното си състояние или да споделят с лекари. Трикордерът използва микро-USB адаптер, който може да се поставя в USB порт, а батерията му се зарежда за по-малко от един час.

Ако се използва няколко пъти на ден, батерията издържа около една седмица. Очакваше се устройството да бъде пуснато в продажба в края на миналата година, но компанията все още не е съобщила кога ще навлезе широко на пазара. За целта то трябва да бъде одобрено от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ.

Очаква се Scout да струва 199 долара и ще може да се купува от потребители.