US кибер програма може автоматично да нанася ответни удари, твърди Сноудън
US кибер програма може автоматично да нанася ответни удари, твърди Сноудън / Thinkstock/Getty Images

Агенцията за национална сигурност на САЩ е разработвала програма за кибер война, която може автоматично, без човешка намеса, да отговаря на интернет атака, разкри в публикувано вчера интервю бившият сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън, съобщиха информационните агенции.

Пред списание "Уайърд" Сноудън разказва, че компютърната програма Монстър Майнд (Чудовищен ум) е замислена да открива и блокира предполагаеми кибер атаки. След като ги засече, софтуерът автоматично отвръща, тоест самостоятелно извършва хакерски атаки. Разобличителят на АНС предупреждава, че подобни действия могат по невнимание да навредят на трети страни, защото кибер атаките често са насочвани през компютри, които се намират извън страната, от която произхождат.

"Такива атаки може да са завоалирани. Например някой може да се намира в Китай и да създаде впечатление, че атаката идва от Русия. Тогава ответният удар може да бъде нанесен, да речем, по болница в Русия?

Какво ще последва, пита Сноудън и предупреждава, че програмата може неволно да доведе до започване на война. Освен това проектът е изключителна заплаха за личния живот, защото, за да функционира, АНС трябва да сканира всички комуникации, влизащи в САЩ.

Казват, че за да се анализират всички тези злонамерени информационни потоци и да им се отговори, трябва да се анализира целият поток от информация, а това означава, че за да ги анализираме, трябва да прехващаме всички потоци. Това означава нарушаване на Четвъртата поправка на конституцията на САЩ, прехващайки частни комуникации без заповед, вероятно без основание или дори без да има подозрение за нещо нередно. За всички, през цялото време, обобщава Сноудън.

Той още веднъж каза, че решението да разкрие тайните на АНС е било продиктувано от стремеж да защити правата на американците, нарушавани от спецслужбите, и от патриотични съображения.

От АНС отказаха да коментират изявленията на Сноудън. В началото на август той получи право три години да живее в Русия. В САЩ той е обвинен в разгласяване на секретна информация и го заплашва затвор.

Източник: БТА