Учени са готови да събудят модула Фила
Учени са готови да събудят модула Фила / Guliver/Getty Images

Инженери от Европейската космическа агенция на 12 март, в четвъртък, ще направят първия за последните няколко месеца опит да се свържат с модула "Фила", който кацна на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, предаде Лента.

"Може би модулът вече се е събудил от зимен сън на 500 млн. километра от нас, но още няма достатъчно мощност, за да съобщи за това на Земята", заяви Коен Гертс от Германския аерокосмически център.

Според Виктор Гроховски, учен от Международното метеоритно дружество и член на Руската академия на науките, модулът сега се намира в сенчестата част на кометата, предаде ТАСС. Върху неговите слънчеви панели не падат достатъчно лъчи, за да могат акумулаторите му да се заредят, но положението ще се промени, когато "Фила" се окаже на слънчевата страна на кометата.

Специалистите се надяват след пробуждането на космическия апарат той да може да довърши започнатата работа - да пробие пръстта и да извлече от недрата на кометата първично вещество, от което е била образувана Слънчевата система. Учените смятат, че изследвайки това вещество, ще могат да разгадаят процесите на зараждането на живота на нашата планета.

След 10-годишно пътуване в космоса сондата "Розета" достигна кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко през август миналата година и се позиционира в орбита около нея за безпрецедентно дълго наблюдение. През ноември от нея се отдели спътникът й, спускаемият апарат "Фила". Апаратът направи първото историческо кацане на повърхността на комета за серия от отделни проучвания, но замлъкна скоро след това.

Източник: БТА