Соларен самолет издържа пет години във въздуха
Соларен самолет издържа пет години във въздуха / снимка: Gulliver/Getty Images

Американска компания създаде безпилотен самолет, захранван единствено от слънчевата енергия, който може да прекара цели пет години на голяма надморска височина, съобщава в. „24 часа”.

Първият безпилотен соларен самолет за дългосрочна издържливост, Солара 50, в момента се строи, като се очаква да бъде готов за полети другата година. По-голям самолет, Солара 60, ще последва Солара 50.

Машината може да лети на височина около 20 км. Дължината й е 16 м, тежи 160 кг.

Предвидено е Солара 50 да побира до 32 кг допълнителен товар, въпреки че в зависимост от това по кое време на годината се извършва полетът и до коя дестинация, полетите с по-дълга продължителност може да побират повече товар. Следващият проект, Солара 60, ще може да пренася до 113 кг.

Вместо да използва водородни горивни клетки, Солара 50 ще използва батерии, заредени от слънчеви панели и ще може да извършва полети и през нощта

Размахът на крилата на самолета е 50 метра. Горната повърхност на крилата и опашката са снабдени с 3000 фотоволтаични клетки, които осигуряват мощност от 7 киловата. Специфичното при Солара 50 е че има само един високоефективен двигател.