Ремонт оставя Слънчев импулс 2 на земята до пролетта
Ремонт оставя Слънчев импулс 2 на земята до пролетта / netinfo

Самолетът "Слънчев импулс 2", който се захранва единствено със слънчева енергия, ще остане няколко месеца в Хавай, за да се ремонтират повредените му батерии, оповестиха организаторите на полета му, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

Самолетът е получил значими повреди по време на историческото си 5-дневно прелитане над Тихия океан, което приключи на 3 юли.

Пренагряване е повредило батериите и това налага да се извършат ремонтни работи, които ще продължат най-малко до април 2016 г., се казва в комюнике на организаторите.
На 11 юли бе оповестено, че ремонтните работи ще отнемат седмици.

Прегряването на батериите е станало още през първия ден от 118-часовото прелитане от Япония до Хавай и след това е било невъзможно те да бъдат охладени.

Повредите по някои части от батериите са необратими и затова трябва да се извършат ремонтни работи, които ще отнемат няколко месеца.

Ремонт оставя "Слънчев импулс 2" на земята до пролетта
netinfo
През този период технически екипи ще проучат няколко опции за затопляне и охлаждане на батериите по време на продължителни полети.

Тестове с нови системи за затопляне и охлаждане ще бъдат извършени през 2016 г. Околосветското пътешествие ще бъде възобновено през април следващата година с прелитане от Хавай до западния бряг на САЩ.

Източник: БТА