Явлението „суперлуние” настъпи около 14.30 часа
Явлението „суперлуние” настъпи около 14.30 часа / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Астрономическото явление "суперлуние" настъпи днес около 14.30 часа, съобщиха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН.

Явлението е комбинация от две астрономически събития, които настъпиха почти едновременно - преминаването на Луната през перигея на нейната орбита, при което тя се доближава на минимално разстояние от 356 989 километра до Земята, и настъпването на фазата пълнолуние, съобщава БТА.

Астрономите посочват, че орбитата на Луната около Земята не е кръгова, а елиптична, при своето въртене тя преминава през точката от нейната орбита, наречена перигей, и тогава разстоянието между Земята и Луната е най-малко. След около половин месец Луната ще премине през точката, наречена апогей, в която разстоянието между нея и Земята е максимално. Периодът на преминаване на Луната през перигея (съответно апогея) е около 27,555 денонощия, а интервалът на повторение на фазите (от пълнолуние до пълнолуние, от новолуние до новолуние, от първа четвърт до първа четвърт) е около 29,531 денонощия. Това означава, че ако някога се случи така, че преминаването през перигея съвпадне с пълнолунието, това събитие ще настъпи отново след около 411,8 денонощия, или след малко повече от година. Именно това е и периодът на повторение на "суперлунията", отбелязват астрономите.

Те посочват, че "суперлунието" на 23 юни може да се нарече и "свръхсуперлуние", тъй като разстоянието между Земята и Луната в този момент ще бъде малко над минималното възможно от 356 400 километра.

Астрономите са категорични, че "явлението "супер Луна" няма да окаже каквото и да било здравословно, емоционално, психологическо или политическо въздействие върху Земята". Предишното явление "суперлуние" беше на 6 май 2012 г., а следващото се очаква през август 2014 г., посочват астрономите.