Контактите с извънземни цивилизации не носели рискове
Контактите с извънземни цивилизации не носели рискове / Thinkstock/Getty Images

Американски астрофизици, които търсят контакти с извънземни цивилизации, отхвърлиха опасенията, изказани от учени като Стивън Хокинг, че подобни инициативи могат да застрашат нашата планета, съобщава Франс прес.

Изследователите от института SETI в Калифорния възнамеряват да изпращат сигнали към близки звездни системи, в очакване на отговор от инопланетяните. "През изминалите 50 години ние насочвахме радиотелескопите си към звездите, в търсене на извънземни цивилизации. Но не постигнахме успех. С програмата Active SETI, ние обръщаме процеса и ще поемем инициативата, като ще излъчим мощни сигнали, богати на информация, по посока на други светове", заяви Дъглас Вакоч, астрофизик от SETI.

Сигналите ще бъдат отправени към близки звезди и потенциално обитаеми планетарни системи. Според учените подобен подход е по-обещаващ, в сравнение с предишните опити. Сред тях беше качването на диск с информация на двете космически сонди "Воядъжър", стартирали през 1977 година.

Радиосигнали бяха излъчени със същата цел в космоса още през 1999 година. Тогава руски учени разпространиха послания чрез радиотелескопа Евпатория в Крим. През 2008 година НАСА разпространи по посока на Полярната звезда песента на "Бийтълс" "Across the Universe". Хитът трябва да измине 430 светлинни години.

Директорът на института SETI Сет Шостак изказа мнението, че чрез мощните радиотелескопи трябва да бъде излъчено цялото съдържание на интернет. Така извънземните цивилизации ще могат да се запознаят с цялата история на човешката цивилизация и с нейната култура. Шостак се разграничи от опасенията на Хокинг, че сигналите могат да ни свържат с враждебни цивилизации. "Вече е много късно, за да се страхуваме от това да заявим нашето присъствие", изтъкна ученият. Според директора на SETI всяка напреднала цивилизация е могла да улови нашите радиосигнали, които Земята излъчва още от Втората световна война".

Източник: БТА