Китай показа новия си модерен изтребител, тип стелт
Китай показа новия си модерен изтребител, тип стелт / БГНЕС, архив

Китай показа нов, невидим за радарите изтребител, на авиоизложение в южния град Чжухай, съобщи агенция Ройтерс.

Реактивният изтребител с два двигателя J-31 (Джей-31) "стелт" е извършил демонстрационен полет, но след това на Международното изложение за авиационна и космическа техника е бил показан не самият самолет, а негов макет, уточнява Ройтерс.

Агенцията оценява показването на новия самолет като демонстрация на сила от страна на Китай в момент, когато американският президент Барак Обама участва в срещата на Азиатско-тихоокеанския икономически форум (АТИС) в Пекин. Китай се надява дългоочакваният самолет Джей-31, разработен от Корпорацията на авиационната промишленост на Китай (Авик), да бъде успешен конкурент на американската техника от този вид на експортните пазари.

Говорител на корпорацията отказал да разкрие подробности за самолета. Според други представители на Авик на шоуто в Чжухай ще има най-малко още две демонстрации на Джей-31. Основният американски конкурент на новата китайска машина е американския Еф-35 стелт. Специалисти очакват бърз пробив на китайския изтребител на международните пазари в бъдеще, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА