Израел представи нов многоцелеви безпилотен самолет
Израел представи нов многоцелеви безпилотен самолет / снимка: Guliver/Getty Images

Израел представи новия си безпилотен самолет „Супер Херон”, който е усъвършенствана версия на добре представящия се в бойни условия в редица страни безпилотен самолет „Херон-1”, предаде ИТАР-ТАСС.

Представянето се състоя едновременно на международния авиосалон в Сингапур и в централата на производителя на „Супер Херон” - „Израел аероспейс индъстрис” в Израел.

„Супер Херон” е многоцелеви безпилотен самолет, способен да изпълнява разузнавателни мисии и бойни задачи по унищожаване на различни видове цели. Той може да прекара във въздуха между 24 и 48 часа в зависимост от натоварването. Размахът на крилете у е 17 метра. Той може да носи 450 кг товар, включително гориво. Може да лети на височина над 10 км, а максималната му скорост достига 240 км/час, допълва БТА.

„Супер Херон” може да бъде оборудван със съвременни наблюдателни камери и радари и може да излита и каца в автоматичен режим. Базовата цена на безпилотния самолет ще е между 15 и 20 млн. долара, а напълно екипиран ще струва между 60 и 80 млн. долара.