Иран блокира Gmail.com, може да не участва и в надпреварата за Оскар
Иран блокира Gmail.com, може да не участва и в надпреварата за Оскар / снимка: sxc.hu

Властите в Иран са блокирали достъпа от страната до пощенската услуга на Google Gmail.com в знак на протест срещу интиислямския видеоклип, предаде ДПА.

Според съобщение на иранската информационна агенция Мехр електронната поща Gmail е блокирана от снощи, което е станало по молба на гражданите, разгневени от това, че трейлърът на филма "Невинността на мюсюлманите" е поместен на уебсайта YouTube, собственост на корпорацията Google. Достъпът до YouTube от територията на Иран бе блокиран преди това, но търсачката Google и пощенската услуга Gmail останаха достъпни. Смята се, че Gmail се ползва от милиони иранци, включително и от правителствени служители.

Досега иранските власти са блокирали достъпа от Иран до над пет милиона уебсайта. Но т. нар. виртуални частни мрежи и прокси сървъри често биват използвани за заобикаляне на бариерите, посочва ДПА.

Агенцията Мехр цитира изявление на ирански представител, че Иран може да бойкотира конкурса за наградите "Оскар" през 2013 година заради антиислямския филм, който осмива пророка Мохамед, предаде АП. Джавад Шамагдари от държавната агенция за кинематография каза, че Иран "ще пропусне" холивудския фестивал и че комисията, която подбира иранската кандидатура за наградата "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, трябва да прекрати работа. Тази комисия се беше спряла на филма "Бучка захар" - разказ за сватбено тържество, което преминава в погребение, след като умира роднина на младоженеца, посочва БТА.

Шамагдари каза, че Иран няма да участва в надпреварата за "Оскар", ако нейните организатори не заклеймят филма "Невинността на мюсюлманите", който породи гневна реакция в много ислямски държави.

Наградата "Оскар" за чуждоезичен филм за 2012 година бе присъдена на иранския филм "Надер и Симин: Раздялата" на режисьора Ашгар Фархади. Това бе първият "Оскар" за иранското кино, припомнят агенциите.