Държавите все повече цензурират интернет
Държавите все повече цензурират интернет / netinfo

Степента на цензуриране на информацията в Интернет от държавните органи става все по-голяма в целия свят. Това сочи изследване на Инициативата за открит Интернет на така нареченото филтриране в Интернет, цитирано от БГНЕС.

Авторите на проучването са наблюдавали хиляди уебсайтове и над 120 интернет-доставчици в общо 41 държави. В 25 от тях е установено, че съдържанието на страниците се филтрира, а сайтове и услуги като Skype и Google Maps биват блокирани.

През 2002 година подобни действия по “филтриране от страна на държавата” се извършваха само в няколко страни. За последните пет години обаче броят от няколко достигна 25, обясни Джон Палфри, един от авторите на проучването.

Организацията е избрала 41 държави, в които може да направи изследването си безопасно, редица държави в Европа, включително и САЩ, обаче, не са били проверени, заради това, че там частният сектор, а не държавата, налага филтрирането.

В страните, където Интернет-цензурата е най-голяма са Бурма, Иран, Пакистан, Саудитска Арабия, Сирия, Тунис, Обединените Арабски Емирства и Йемен, сочат авторите. Тук цензурата има три основни пункта – политика, сигурност и социални норми.