Дрон се спуска с парашут от самолет
Дрон се спуска с парашут от самолет / снимка: БГНЕС

Френската фирма "Еърборн консепт" е създала електрически дрон със сгъваеми криле, който може да бъде качен на борда на самолет, за да бъде спуснат с парашут, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Обхватът на крилете му е 1,8 метра. Когато те са сгънати, дронът заема само няколко кв.м площ в багажното отделение на самолета. Всъщност именно такива са били целите на създателите му. Летателното апаратче Drop'n Drone е проектирано така, че да бъде спуснато с парашут от самолет. "Не е нужно да се изразходва енергия от батерията на дрона за излитането му", поясни съоснователят на фирмата Арно Льо Мау.

Дрон за пръв път се презареди с гориво във въздуха

След като бъде спуснат от самолета, дронът разгъва парашут, който за известно време стабилизира положението му във въздуха. Това време е достатъчно, за да се завъртят перките на двигателчето му и дронът да е готов за полет.

След като безшумното му електродвигателче се е задвижило, дронът се освобождава от парашута. То се захранва от водородна батерия, която осигурява автономен полет с продължителност между 3 и 6 часа.

Русия разработила оръжие за обезвреждане на безпилотни апарати

Новият дрон може да намери приложение за военни и граждански цели. "Той може да бъде изпратен бързо в района на самолетна катастрофа или в зоната на природно бедствие", уточни Льо Мау.

След като е приключил мисията си, дронът разгъва втори парашут, за да се приземи. Drop'n Drone е представен в рамките на авиоизложението в Бурже край Париж.

Източник: БТА