Астрономи откриха първия излъчващ гама лъчи пулсар извън нашата галактика
Астрономи откриха първия излъчващ гама лъчи пулсар извън нашата галактика / ThinkStock/Getty Images

За пръв път пулсар, излъчващ гама лъчи, бе открит в галактика, различна от нашата, съобщи сп. „Сианс е авнир”.

Учените го кръстиха PSR J0540-6919. Става въпрос за плътна звезда, която бързо се завърта около оста си и излъчва високоенергийни гама лъчи. Астрономи са ги забелязали в различна от нашата галактика. Това се случва за пръв път, защото досега, макар и с помощта на космически телескопи, учените можеха да открият пулсари единствено в центъра на нашата галактика или в периферията й.

PSR J0540-6919 се намира в центъра на галактиката джудже Голям Магеланов облак. За да се получи този много слаб сигнал от район, който се намира на разстояние 163 000 светлинни години от Земята, е трябвало спътникът „Ферми” на НАСА да събира данни в разстояние на 75 месеца. След това международният екип от учени, сред които Лука Гиймо от университета в Орлеан и Пиерик Мартен от университета в Тулуза, Франция, направил селекция на фотоните, за да открие основната характеристика на пулсарите - вариациите в светимостта им. Тъй като бързо се завъртат около оста си, светлината им, погледната от Земята, е като тази на фар.

Оказало се, че светлината от PSR J0540-6919 „пулсира” на всеки 50 милисекунди. Астрономите открили някои изненадващи характеристики на пулсара - той е едва на 1000 години, докато известните на учените пулсари са на възраст между 10 000 и стотици милиони години. Освен това е активен - излъчва 20 пъти повече гама лъчи в сравнение с пулсара в Раковата мъглявина, който е с най-голямо гама лъчение в нашата галактика.

PSR J0540-6919 представлява голям интерес, когато става въпрос да се изследват пулсари. Астрономите знаят, че пулсарите са звезди, образували се в резултат на експлозията на масивни техни посестрими. Останалото след експлозията плътно ядро на звездата се превръща в пулсар, но начинът, по който се извършва трансферът на енергия от звездата майка към него е неизвестен.

Източник: БТА