Активисти за защита на личните данни подадоха колективен иск срещу Facebook
Активисти за защита на личните данни подадоха колективен иск срещу Facebook / снимка: Guliver/Getty Images

Австрийски активисти, настояващи за защита на личните данни, призоваха днес потребителите на Facebook по света да се присъединят към колективен съдебен иск срещу американската социална мрежа, предаде ДПА.

Макс Шремс, който оглавява инициативата, е подал иска в търговския съд на Виена заради използването на лични данни на потребители от страна на Facebook, сътрудничество с американската шпионска програма „Призма” и други действия, за които се твърди, че представляват нарушение на европейското законодателство за защита на потребителите.

Шремс призова потребителите на Facebook да се включат в подадения от него иск срещу ирландския филиал на социалната мрежа. Искът е за символичната сума от 500 евро на ищец, тъй като според Шремс главната цел е защитата на личния живот на хората, а не парите, пише БТА.

В иска може да се включат само потребители на Facebook извън САЩ и Канада, които са обслужвани от ирландския клон на социалната мрежа. Потребителите в Северна Америка имат отношения с Facebook в САЩ.