18-годишен българин по стъпките на Стив Джобс
18-годишен българин по стъпките на Стив Джобс / netinfo

Любомир Янчев е само на 18 години, все още е ученик в частната немска гимназия в София.

Въпреки това обаче за него думата предприемач важи с пълна сила.

От 8-годишен се занимава с програмиране.

„В първи или втори клас казах на учителката, че искам да играя компютърни игри в час по информатика, тя каза „Добре", но ме излъга и така започнах да се занимавам с програмиране", припомня си Любо.

Първоначално се справял доста слабо, по неговите думи, но постепенно задобрявал и му ставало все по-интересно това, с което се занимава.

В България хората се страхуват да се заемат с бизнес, да се впуснат в нови начинания, но гледайки от своите 18 години, Любо споделя: „Нямам какво да губя, сега ми е времето да опитвам, дори да се проваля, защото така трупам опит".

Създател е на модерния иконом „Мелиса" - първоначално трябвало да се казва „Деница" - на бившата му приятелка, но името в крайна сметка претърпява промяна. Идеята обаче си остава и се доразвива с времето.

В момента има списък с чакащи за изобретението, което е доста по-достъпно като цена от съществуващите в момента на пазара. Изобретението може да оптимизира разходите в дома - интелигентната система привиква към собственика, научава навиците му - кога се прибира или каква температура предпочита. На практика обаче може да повлияе и на сметката за ток например. Може да симулира и присъствие в дома. Така няма да е нужно да даваш ключовете на съседите, за да светват от време на време лампите у вас. Освен това може да уведомява, ако някой влезе в дома, докато собственикът го няма.

За момента обаче изобретението все още търси финансиране, за да започне да се произвежда и продава.

За целта Любо смята да прибегне до краудфъндинг* - не от България обаче, а от чужди платформи, чрез които е по-голяма вероятността да успее да набере необходимите средства.

Ще тества набирането на капитал с друга своя идея - система, която ти помага да намериш вещите си. За целта се залепват малки лепенки на ключовете, портмонето и др., а ако забравиш важна вещ в бара например, получаваш подсещане като sms да си прибереш нещата. Любомир не се притеснява, дори да не успее с тази идея - важен е опитът, който ще придобие впоследствие за реализирането на „Мелиса".

18-годишният Любо чете книги за предприемачество и реализиране на бизнес идеи - даже дойде за интервюто си в рубриката "Марж" на сутрешния блок на „Дарик" с поредната подобна книга, която беше чел по пътя.

И макар да вярва в потенциала на модерния иконом, младият предприемач е пълен с други идеи, за чието реализиране работи.

В момента Любо се е събрал с екип от няколко души. За тях обаче не са водещи парите, или поне не на този етап. „Ако не правиш със страст това, по което работиш, по-добре изобщо не го прави", обяснява Любо. Той не пропуска да записва всички свои „луди идеи" - при обсъждането им с други хора никога не се знае какъв проект може да се създаде.

Вече започва да се формира предприемаческа общност в България, но хората, които се движат в нея, не са толкова много. „Общо взето повечето се познаваме помежду си", разказва Любо.

Убеден е обаче, че в България има много предприемачи в истинския смисъл на думата и предстои да се развиват много добри бизнес идеи. Смята да остане да учи и да работи в България. Тук разходите са по-ниски. Но не е само това - успешни бизнес проекти могат да се създават и от България, убеден е Любо.

* crowdfunding - групово финансиране на бизнес проекти, предимно чрез онлайн платформи