Желева понесе стоически тричасовото въртене на шиш
Желева понесе стоически тричасовото въртене на шиш / снимка: Reuters

Шансовете новата Европейска комисия да започне работа на 1 февруари бяха разклатени тази седмица заради слабото представяне на изслушванията в Европейския парламент на кандидатите за еврокомисари Румяна Желева от България и Алгирдас Шемета от Литва, пише англоезичното европейско електронно издание "Юръпиън войс".

Желева и Шемета - и двамата от десноцентристката Европейска народна партия - бяха подложени на ожесточена критика от социалистите в ЕП. В отговор унгарският депутат десноцентрист Йожеф Сайер, който е координатор на ЕНП при изслушването на кандидатите, поде атака срещу кандидата на Словакия, социалиста Марош Шефчович. Сайер заяви, че Шефчович е неприемлив за заместник-председател на Комисията заради негово изказване от 2005 г., че ромите злоупотребявали със словашката социална система. Сайер отправи тези критики след трудния вторник за Желева и Шемета. Той защити Желева и отхвърли намеците, че ЕНП се опитва да вземе за заложник Шефчович в случай, че опонентите на десноцентристите се опитат да я отхвърлят. 

Изслушването на кандидатите открои политическото напрежение в ЕП, пише в "Файненшъл таймс". В центъра на драмата бе Румяна Желева, предложена за комисар за хуманитарната помощ и реагирането при кризи. Тя от страна на Зелените и либералите в ЕП заради финансовите й дела. Разразилата се полемика "за" и "против"  бе показателна за пристрастията и институционалните съперничества, отприщени от изслушванията. Те вероятно ще продължат и следващата седмица и са последното препятствия пред 26-те членове на бъдещата Комисия да поемат постовете си. Самият Барозу, който разпредели ресорите между кандидатите през декември след месеци обсъждания сред страните членки и политическите партии, се разграничи от споровете, пише БТА. Полемиката показа ограниченията на Комисията да подбира достатъчно внимателно бъдещите си членове. Макар председателят да разпределя ресорите сред кандидатите, основавайки се на своя опит и компетентност, той зависи от добрата воля и уверенията на отделните страни членки за коректността на финансовите и правни дела на кандидатите, допълва "Файненшъл таймс".