Земетресение с магнитуд 5,8 взе 16 жертви в Италия
Земетресение с магнитуд 5,8 взе 16 жертви в Италия / снимка: Reuters, архив

Земетресение с магнитуд 5,8 разлюля към 9 ч. местно време (7 ч. по Гринуич) на 29 май района в близост до италианския град Модена в Североизточна Италия, съобщи Франс прес. Епицентърът е в Емилия-Романя. Броят на потвърдените жертви е 16, Асошиейтед прес съобщава за 17.

По последни данни ранените при земетресението са 350. Общият брой на хората, останали без покрив след двете силни земетресения - вчерашното и трусът с магнитуд 6 на 20 май, е 8000.

Около четири часа след земетресението два силни вторични труса удариха Северна Италия, предаде ИТАР-ТАСС. Няма данни за пострадали хора и материални щети от вторичните трусове. Първият - с магнитуд 5,3 - е регистриран малко преди 13 ч. местно време (14 ч. българско) в района на град Модена. Пет минути по-късно последвал нов вторичен трус с магнитуд 5,1.

Срутени са сгради, които силно пострадаха при земетресението на 20 май в същата област. Пострадали са съоръжения от мрежата за мобилни телефонни връзки в Болоня и във Венеция, административен център на съседната област Венето.

Освен в Емилия-Романя с предпазна цел са опразнени училища,административни сгради и фирмени офиси в областите Тоскана, Венето, Ломбардия, Пиемонте и Вал д'Аоста.

Специалисти говорят за формиране на нови разломи в резултат на търкането на Африканската и Апенинската тектонична плоча, посочва ИТАР-ТАСС. Досега Паданската равнина бе смятана за зона с нисък сеизмичен риск.

Сеизмологът от Болоня Енцо Боски оценява като нормално явление широкия диапазон, в който бе усетено земетресението. "Ние все още не сме в състояние да определим количеството на трусовете, които ще продължат в тази зона. Мисля, че през следващите седмици ще продължим да наблюдаваме трусове, както често става в такива случаи. От особен интерес е, че и днешният трус е с магнитуд 5,8 и не надхвърли 6-а степен, което потвърждава нашето становище, поддържано с известна увереност, че в тези зони земетресенията могат да достигнат максимално 6-а степен", подчерта специалистът.

Италианският премиер Марио Монти обяви, че се взимат мерки за гарантиране на сигурността в засегнатите от земетресението райони. "Приканвам всички граждани да имат вяра", каза Монти на пресконференция в Рим. Той подчерта, че властите са си поставили за цел да гарантират, че ще се реагира по възможно най-добрия и най-ефективен начин.

Държавата ще направи всичко необходимо и то в най-кратки срокове, увери Монти след разговор с губернатора на областта Емилия-Романя Васко Ерани, който се състоя днес преди обед в правителствения дворец Киджи в Рим.

Президентът Джорджо Наполитано, който е на обиколка в северните области на Италия, изрази увереност, че народът на страната с чест ще издържи изпитанията от новото стихийно бедствие.

Папа Бенедикт Шестнайсети заяви, че е дълбоко опечален от вестта за жертвите и че се моли за упокой на душите им, съобщи ИТАР-ТАСС.

Приятелската футболна среща между националните отбори на Италия и Люксембург, която трябваше да се играе в град Парма, непосредствено до епицентъра на земетресението - беше отменена.

Фабриките за спортни автомобили "Ферари" и мотоциклети "Дукати" са преустановили работа от съображения за сигурност.

Преди десет дни Емилия-Романя пострада при земетресение, взело шест жертви и накарало няколко хиляди хора да напуснат домовете си.

Новото земетресение е било усетено в централна част на Северна Италия - от Болцано близо до границата с Австрия до Милано, в Болоня, а също в Тоскана - Флоренция и Пиза, където офис сградите са били евакуирани като предпазна мярка, посочва БТА. Според телевизия Скай са рухнали изоставени сгради, полуразрушени при труса миналата седмица.

Според данните на Италианския национален институт по геофизика и вулканология трусът, регистриран в 9 ч. местно време (10 ч. българско)е на дълбочина 9,6 км със сила 5,8 по скалата на Рихтер. Епицентърът е в провинция Модена на областта Емилия-Романя, а най-близките до огнището общини са Медола, Мирандола и Кавецо.

От десетина дни на Апенините са регистрирани многобройни трусове както на север, така и на юг, където вчера имаше земетресение със сила 4,3.

Общо 417 труса са регистрирани на полуострова довчера, три са били с магнитуд над 5, а 15 - със сила между 4 и 5, отбелязват медиите.

От 20-те области в Италия Емилия-Романя заема четвърто място по брутен вътрешен продукт, който през 2009 г. е възлизал в реално изражение на 135 милиарда евро, предаде Ройтерс, като се позова на данни от "Евростат". По преценка на местни фермери при първото земетресение селското стопанство на региона е понесло загуби в размер на 200 милиона евро.

Земетресението е сериозен удар за Италия, която бе силно засегната от икономическата криза през последните години, поради която правителството на Монти предприе драстични мерки за съкращение на бюджетните разходи.

Трусът е най-смъртоносният след земетресението в Акуила през 2009 г., отнело живота на около 300 души и оставило хиляди без дом.

Земетресение с магнитуд 58 взе 16 жертви в Италия
netinfo