Застреляха 10-годишно момче, обявено за герой в Афганистан
Застреляха 10-годишно момче, обявено за герой в Афганистан / БГНЕС, архив

Афганистанските талибани се похвалиха с убийството на 10-годишно афганистанче, което ръководеше антиталибанска милиция в Афганистан, пише в. "Ню Йорк таймс".

Малкият Уасил Ахмад е бил застрелян в главата в град Тирин Кот, столицата на южната афганистанска провинция Урузган. Убийството е извършено в понеделник, няколко месеца, след като детето се отказа от живота на боец в милиция и постъпи в училище в четвърти клас. След убийството афганистанското правителство обяви Уасил Ахмад за герой. Неговата история е илюстрация за тъжната съдба на афганистанските деца, въвлечени в борбата срещу талибаните.

Уасил Ахмад е племенник на молла Абдул Самад, талибански командир, който преди четири години напусна движението на талибаните и премина на страната на правителството заедно с 36 свои бойци, сред които и бащата на Уасил. За награда афганистанското правителство назначи молла Самад начело на проправителствена милиция в окръг Хас Урузган в провинция Урузган. В сраженията с талибаните милицията, наброяваща 70 души, изгуби 18 от членовете си, в това число и бащата на Уасил.

Миналото лято талибаните обсадили милицията в продължение на над 2 месеца. Месец след началото й талибаните ранили молла Самад и докато той се възстановявал Уасил поел ръководството на милицията.

Той се сражаваше невероятно, разказва молла Самад пред в. "Ню Йорк таймс" и допълва, че племенникът му дори стрелял с гранатомет от покрива на къща. Уасил успешно ръководи моите момчета за 44 дни, докато аз се възстановя, спомня си молла Самад.

Обсадата приключила през август миналата година след намеса на афганистански и натовски сили. Тогава заради подвига си Уасил бил посрещнат като герой в родния си град Тирин Кот. Кадри от пищното посрещане бяха разпространени в социалните мрежи.

После семейството на Уасил го записало в училище край новата им къща и момчето се справяло много добре по английски език, но въпреки това говорело все за оръжия и за военни действия.

Източник: БТА