В Сибир започва съдебен процес срещу съюзник на руския опозиционен лидер Алексей Навални по обвинение в създаване на "екстремистка организация", съобщи говорителка на съда пред АФП.

Властите продължават с репресиите срещу инакомислещите на фона на нападението на Русия срещу Украйна.

31-годишната Ксения Фадеева е бивш общински депутат в сибирския град Томск, която през януари 2022 г. е включена в списъка на Русия с "терористи". Тя също така оглавяваше политическия офис на Навални в града, когато Навални беше отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок", разработено от СССР, когато го посети през август 2020 г., за да подкрепи местни активисти преди изборите. През следващия месец Фадеева беше избрана за депутат в град Томск заедно с други независими активисти в Сибир - ход, приветстван като победа на руската опозиция срещу управлението на Владимир Путин.

Местните избори се проведоха една година преди парламентарните и бяха възприети като удар по Кремъл, тъй като управляващата партия се сблъска със спадаща популярност и тлеещ обществен гняв заради икономическите проблеми.

Осъдиха съветничка на Навални на 7,5 години затвор по обвинения в екстремизъм

Но през 2021 г. политическите офиси на Навални бяха обявени за "екстремистки организации", което изложи служителите, доброволците и поддръжниците им на риск от съдебно преследване.

Много от неговите съюзници напуснаха Русия, но Фадеева отказа да избяга и беше задържана през декември 2021 г. по обвинение в организиране на "екстремистка" група.
БГНЕС