/ iStock/Getty Images
Израелски надзиратели осуетиха опит за тайно изнасяне на семенна течност на палестински затворник, излежаващ присъда в затвора "Рамон" в южната част на страната. 


Служителите са намерили скритото шишенце у палестинец, излежаващ присъдата си в поправителен дом към затвора "Рамон", но разположен извън стените на затворническия комплекс. Установено е на кого е принадлежала семенната течност и той е бил поставен в изолатор, съобщи Израелската служба за затворите, цитирана от израелската новинарска агенция ТПС.

ТПС отбелязва, че темата за бебета, родени вследствие с помощта на семенната течност на палестински затворници, пренесена нелегално, е чувствителна. Смята се, че над 100 бебета са заченати със сперма, изнесена нелегално от израелски затвори. Съпругите на затворниците после използват спермата за инвитро оплождане.

Успешното зачеване на бебе по този начин струва най-малко 10 000 долара, като обикновено разходите са значително по-големи. Известно е, че палестински клиники предоставят инвитро услуги безвъзмездно, ако затворникът излежава дългосрочна присъда. Фетвите (мюсюлманските религиозни постановления), издавани от палестинските духовници, позволяват тази практика.

Израелците са склонни да смятат децата, родени при такива случаи, за извънбрачни. Те твърдят, че семенната течност не може да запази активните си функции при пренасянето от затвора до клиниката, освен при специални условия, и че децата обикновено са от друг баща.
ТПС припомня, че през 2012 г. се е родило първото палестинско бебе, заченато и родено по този начин. 
Габриела Иванова/БТА