/ БГНЕС
Дерайлирали са шест вагона на пътнически влак, превозвал 360 души
Десет души са загинали и 73-ма са ранени при жп катастрофа в Северозападна Турция, съобщиха турски телевизии, цитирани от световните агенции, като се позоваха на източници от министерството на здравеопазването. Влакът с 362-ма пътници, идващи от Капъкуле, пътувал от Одрин за Истанбул.
 
Проливните дъждове довели до жп катастрофата в Турция?

Шест вагона са дерайлирали, предаде АФП. Близо 100 линейки са изпратени на мястото - Текирдаг, на северния бряг на Мраморно море, на около 135 км западно от Истанбул. Инцидентът е причинен от лошите климатични условия, заяви губернаторът на областта.
 
"Много хора са ранени, има и жертви", заяви по телевизия НТВ губернаторът на областта Текирдаг Мехмет Джейлан, цитиран от турски медии. По думите му лошото време е станало причина за катастрофата - проливни дъждове са образували кално свлачище под релсите. От кабинета на турския премиер също потвърдиха, че има ранени и загинали.

Няма пострадали българи в тежкия жп инцидент в Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е информиран за ситуацията от министрите на транспорта и вътрешните работи и е изразил съболезнования, според Анадолската агенция.

Няма загинали или ранени български граждани, съобщиха от българското Министерство на външните работи.
 

БГНЕС


Снимки от мястото показаха свлечена земна маса под жп линията. Хеликоптери на спешните служби са пристигнали на мястото, за да евакуират пострадалите.
Властите в Турция забраниха на медиите да публикуват информация за жп катастрофата

Капъкуле е турската страна от граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево-Капъкуле. Aдминистративно е част от е вилает Одрин, околия Одрин в Турция.
 
БТА, БГНЕС, Фокус