/ БГНЕС
По случай националния празник на РС Македония - Илинден – Ден на републиката, президентите Стево Пендаровски и Александър Вучич проведоха съвместна среща в манастира „Св. Прохор Пчински“.

Районът, както и самото светилище са важни исторически и географски както за Сърбия, така и за Северна Македония, пишат държавните сръбски медии.

Вучич заяви, че днес са потвърдени изключителните отношения, които съществуват между двете страни и каза, че сърбите и гражданите на Северна Македония са не само приятели, но като нации имат братски отношения.

„Във всеки случай вярвам, че тези отношения ще се развиват по-нататък и че ще използваме времето, за да обсъдим други важни теми“, каза той.

Той заяви, че стокообменът със Северна Македония е милиард и половина евро годишно и че се полагат съвместни усилия за улесняване на живота на гражданите на двете страни.

„Ние сърбите обичаме македонците и Северна Македония. Ние не искаме нищо, не се нуждаем от нищо, освен да си сътрудничим още по-добре и повече. Пожелавам ви весели празници и винаги да се чувствате добре дошли навсякъде на територията на Сърбия“, каза Вучич.

Пендаровски каза, че се надява добрата традиция да се празнува Илинден, най-големият национален празник на страната, "на мястото, където е създадена Република Македония", ще оцеляват.

"Първата македонска република е създадена в този манастир, който сега се намира на територията на Сърбия. Когато е създадена, тя е била една държавна общност", заяви Пендаровски.

Той подчерта, че Илинден е от най-голямо значение за Северна Македония и нейния народ.
БГНЕС